ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΙΣ 21-22&23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Event details

  • Παρασκευή | 212016 to Κυριακή | 232016
  • 6936931997

Τριήμερη απόδραση στον Όλυμπο: 21-23/10/2016

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας, σας προσκαλεί σε μία «θεϊκή» εμπειρία!

«Ο Όλυμπος, όπου αμετακίνητος κρατιέται των θεών ο θρόνος όπως λένε. Ασύγνεφη εκεί πάνω βασιλεύει γαλήνη ατέλειωτη, κι ολόλευκη φεγγοβολή τον λούζει…..» αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια για τη λαμπρή κατοικία των δώδεκα Θεών της αρχαίας Ελλάδας.

Αυτή τη λάμψη θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε στην τριήμερη περιήγησή μας στην περιοχή.

 

Πρόγραμμα εκδρομής:

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

9.30                     Αναχώρηση από την πλατεία Συντάγματος

14.30                   Άφιξη στην Λεπτοκαρυά, Check-in στο ξενοδοχείο «Νεφέλη»

www.nefeliapartments.gr

15.00-16.00       Ελαφρύ γεύμα

16.00-18.30       Ξεκούραση

19.00                   Αναχώρηση για κάστρο του Πλαταμώνα και Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα

19.30-20.30       Περιήγηση στο χωριό

21.00                  Δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα

 

Ο Παλαιός (Παλιός) Παντελεήμονας αποτελεί ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας, μόλις 4 χλμ από τη θάλασσα και στους πρόποδες του Ολύμπου.
Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι ο εναρμονισμός της παράδοσης με τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο αναπαλαιωμένος και παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ., με θέα που κόβει την ανάσα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Έχει τέσσερις αιώνες ζωής και χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες, το οποίο είναι εμφανές από τη γνωστή «αετοφωλιά του Ολύμπου», όπου η μακεδονική αρχιτεκτονική συνδυάζεται με την ηπειρώτικη παράδοση. Για το λόγο αυτό ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος.
 

 

Σάββατο 22 Οκτωβρίου

11.00             Αναχώρηση για Λιτόχωρο και Όλυμπο (Πριόνια)

 

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και ξακουστό ανά την υφήλιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.) οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των Δώδεκα «Ολύμπιων Θεών τους.

Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μία σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μία περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία αυτής της μοναδικής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά την γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του.

Κλασσική αφετηρία αποτελεί η γραφική κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού.

 

12.30                      Μύηση με Μ. Ζαβού στον Όλυμπο

2.30-16.30             Γεύμα στους «Μύλους» – Φαράγγι του Ενιπέα

17.00                     Επιστροφή στο ξενοδοχείο – Ξεκούραση

Ελεύθερο βράδυ

 

 

Με έδρα και ορμητήριο το Λιτόχωρο, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το μαγευτικό φαράγγι του Ενιπέα.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, τον Ενιπέα, τον ωραιότερο από τους ποτάμιους θεούς, γιο του Ωκεανού και της Τηθύος, ερωτεύτηκε η Τυρώ, κόρη του βασιλιά Σαλμωνέως και της Αλκιδίκης. Ο θεός Ποσειδώνας, που είδε την Τυρώ και την ερωτεύτηκε, πήρε τη μορφή του Ενιπέα, για να μπορέσει να την κατακτήσει. Αυτή εξαπατήθηκε και δέχθηκε τον Ποσειδώνα. Ο θεός του υγρού στοιχείου αποκάλυψε στη συνέχεια την ταυτότητά του στην Τυρώ και της προανήγγειλε τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους, του Πελία και του Νηλέα.

Εξάλλου, στα νερά του Ενιπέα, σύμφωνα και πάλι με τη μυθολογία, λουζόταν η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, ενώ το φαράγγι του Ενιπέα υπήρξε ο τόπος όπου οι Μαινάδες κατασπάραξαν τον ήρωα Ορφέα, ποιητή και φημισμένο μουσικό.

Αφετηρία της περιήγησης στο φαράγγι αποτελεί η θέση “Μύλοι”, μια από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σε υψόμετρο 400.

 

 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

 

11.00                 Αναχώρηση για Δίον

11.30-12.30     Περιήγηση στο Αρχαιολογικό πάρκο

13.00-15.00     Γεύμα

15.00                 Αναχώρηση και επιστροφή στην Αθήνα

 

Στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου, σε περιοχή που εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο της στενής διάβασης από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία, δεσπόζει το Δίον. Άλλοτε σε απόσταση μόλις επτά σταδίων από τις ακτές του Θερμαϊκού, το Δίον υπήρξε η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων. Τραγουδώντας ο Ησίοδος γύρω στο 700 π.Χ τον έρωτα του Δία για τη Θυία, την κόρη του προπάτορα των Ελλήνων Δευκαλίωνα, αναφέρει ότι αυτή έμεινε έγκυος και γέννησε δυο παιδιά, το Μάγνητα και το Μακεδόνα, που έζησαν στην Πιερία γύρω από τον Όλυμπο. Ο ιερός χώρος του Δία στην περιοχή αυτή ήταν το Δίον. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατα τους ελληνιστικούς χρόνους αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς ήταν μια από τις πρωιμότερες αποικίες των Ρωμαίων στο μακεδονικό χώρο.

 

 

Το πρόγραμμα ττης εκδρομής μπορεί να δεχτεί τροποποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.